Your mind is like a parachute

‘Your mind is like a parachute. It only works when it’s open’, zei Frank Zappa al. En gelijk had hij: creatief denken kan alleen als je jezelf toelaat buiten de geijkte hokjes van ‘het normale’ te denken.

Gelukkig zijn er heel wat strategieën die je creatieve brein naar een plek ‘out of the box’ kunnen helpen. Creativiteit wordt vaak gezien als iets dat slechts een kunstzinnige enkeling gegeven is.

Niets is echter minder waar, want hoewel sommige mensen – dankzij hun specifieke psychosociale achtergrond – zeker een grotere gevoeligheid voor artisticiteit vertonen, zit het vermogen om ‘creatief te denken’ toch onvermijdelijk bij iedereen in zijn menselijke natuur ingebakken.…

Hiernaast het extract van een krantenartikel dat verscheen in De Morgen op 20 oktober 2015, met tips om je creatieve brein wakker te maken. Zalig en zo herkenbaar!

Durf te dromen en te spelen, te fantaseren en zot te doen. Laat de hele speeltuin in je hoofd vrij, durf je te vervelen en te lanterfanten. Hou niet vast aan wat zou ‘moeten gedaan worden’. Geef jezelf toestemming om weg te stappen van wat verwacht wordt door de maatschappij – of beter gezegd van wat jij denkt dat de mensen rond jou verwachten. Durf zekerheden los te laten om ongekende paden te verkennen, durf anders te zijn.

Gebruik de kracht van het geschreven woord. Schrijf om orde te scheppen in de chaos in je hoofd of om een nieuwe werkelijkheid te creëren. Het schrijfproces geeft ruimte, tijd en de mogelijkheid om emoties te analyseren en te herdenken. Wees niet bang om alleen onderweg te zijn, het is de beste manier om jezelf te leren kennen, om open te staan voor nieuwe ideeën. Hou van jezelf en van al je tekortkomingen, laat ze toe. Probeer er eens met andere ogen naar te kijken.

Voor de volledigheid voeg ik er graag het artikel aan toe: 13 technieken om snel je creativiteit te stimuleren. Kies er eentje uit en probeer het toe te passen. Laat gerust eens weten welke voor jou iets heeft teweeggebracht!

Lees je graag mee hoe het allemaal verdergaat? Schrijf je dan hierin voor onze nieuwsbrief