Over de nisse, tomte of gnome…

Ze zien er vaak een beetje woest en nors uit met die verwilderde baard en de muts diep over de ogen getrokken. In Zweden heet hij tomte, in Noorwegen nisse : de gnome of kerstkabouter. Het is een stukje Scandinavische folklore dat ook hier wordt omarmd en zijn plekje heeft gevonden rond onze kerstboom. Volgens de mythe heeft dit wezentje een heel belangrijke taak als beschermer van de hoeve en de mensen die er wonen. Doorheen het jaar verbergen ze zich achter de kasten of in de donkere hoekjes, maar ze houden iedereen in huis goed in de gaten. Ze zorgen voor de gezondheid van de dieren op de hoeve en het geluk van de mensen in huis. Ze beschermen ‘hun’ mensen, dieren, huis en land tegen ongeluk en kwaad. Het enige wat het kleine mannetje in ruil wil, is goed behandeld worden.

Is dit niet het geval dat wordt hij een grimmige plaaggeest, die situaties laat mislopen, zaken gaat verstoppen of gemene grapjes uithaalt. Hij heeft een pittig karakter en laat niet met zich sollen.

Wanneer de avonden langer en kouder worden komt hij tevoorschijn om het huis klaar te maken voor het midwinterfeest, later het kerstfeest. Hij poetst het huis (volgens de mythe althans), houdt het warm, versiert de woonkamer en zorgt ervoor dat de kerstvoorbereidingen vlekkeloos verlopen. Het enige wat hij verwacht is respect, beleefdheid en appreciatie én een bordje pap op kerstavond. (Ooit vond een boer zijn koeien terug met alle staarten aan elkaar geknoopt… Hij was het bordje pap vergeten – echt gebeurd! 😉). Voor alle duidelijkheid, niet zomaar pap, wel havermoutpap met een klontje boter erbovenop! Een tevreden nisse, tomte, gnome of kabouter zorgt voor geluk en voorspoed en een berg cadeautjes onder de kerstboom… Ik zou dus ook geen risico nemen, ook al heb ik geen koeien!

Een gnome moet je maken met liefde, warm aankleden met zachte stofjes. Een tevreden gnome is een geluksbrenger, niet alleen voor jezelf maar ook als geschenkje voor vrienden en familie! De gnome is makkelijk zelf te maken en heel leuk om te geven. In de workshops bij Villa Colette maken we onder andere onze eigen gnome. En het is mooi om te zien hoe iedereen bij het maken steeds verliefder wordt op het wezentje dat beetje bij beetje vorm krijgt. De gnome neemt zijn rol van geluksbrenger dus echt wel serieus. Kom gauw je eigen kerstcompagnon maken bij Villa Colette!

Lees je graag mee hoe het allemaal verdergaat? Schrijf je dan hierin voor onze nieuwsbrief