Hoe het allemaal begon

Sommige plaatsen stralen het uit; de huiselijkheid en de warmte. Je komt binnen en het voelt goed. Het pand op de hoek van de Beukendreef en de Stationsstraat sprak me al heel wat jaren aan. De ouderwetse, statige gevel, het oude serretje, de grote tuin met de prachtige treurwilg…

Een mooi plekje gelegen in de schaduw van Rozelaredreef en zijn kasteel. Een stukje geschiedenis om de hoek.

Het pand stond al even te koop en had al heel wat van zijn glans verloren toen we er op een dag binnen stapten. Het voelde als het huis van grootouders, verhalen en herinneringen verstopt achter ieder kastdeurtje, in het behangpapier, gekrast in houten planken.

In goede staat kon je het niet noemen, maar de huiselijke warmte, de authenticiteit en de welkom die het uitstraalde, waren genoeg om het potentieel te zien: dit zou het plekje voor Colette worden.

Onze architect verloor zijn evenwicht op de dansende vloer, ontweek het gat in het parket op de eerste verdieping, zuchtte eens diep bij het zien van de badkamer, klopte op zolder keurend op de dakbalken en zei: ‘Het dak is wél nog goed’. De aannemer vloekte en zei: ‘Geen enkele hoek is hier recht en hoe is het mogelijk dat deze stenen al 100 jaar op elkaar zijn blijven staan?’. Het kon mijn verliefdheid helemaal niet temperen, integendeel.

Uiteindelijk werd het een lange en moeilijke evenwichtsoefening tussen de renovatie van dit oude pand en zorgen dat het zijn authenticiteit niet zou verliezen. Afbreken is gemakkelijker dan renoveren.

Maar laat dit nu net het verhaal van Colette zijn: onvolmaaktheden maken dingen net zo mooi, zo anders en zo echt. Het is een les die ik meedroeg in mijn professionele carrière, zowel als loopbaan- en ontslagbeleider, en later ook als verpleegkundige: hoe mooi de imperfecte mens kan zijn.

Hoe fijn het kan zijn als mensen het masker even kunnen afzetten, kwetsbaar zichzelf kunnen zijn, een verhaal kunnen vertellen en hun rugzakje eventjes kunnen verlichten.

Lees je graag mee hoe het allemaal verdergaat? Schrijf je dan hierin voor onze nieuwsbrief